Tijdelijke tentoonstellingen

Fiep Fiep Hoera! – de natuur van Fiep Westendorp
100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld met een tentoonstelling voor jong en oud. Juist het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren. Wilt u zich aanmelden voor één van de vele activiteiten rondom deze tentoonstelling? Dat kan via deze link.

fiep campagne

 

tot 1 augustus 2017: Gesneden stilte – Grietje Postma
Grietje Postma (Dronten, 1961) maakt al ruim 30 jaar gebruik van de techniek van de reductiehoutsnede. Zij laat zich vooral inspireren door het leven, de natuur en het landschap om haar heen. Dit vertaalt zich in prenten met een verstilde, harmonische sfeer.
De houtsnedes worden in verschillende kleurlagen opgebouwd. Na iedere drukgang wordt een deel van de plank met gutsen weggesneden. De meeste prenten bestaan uit zo’n 10 tot 15 drukgangen. Het is een tijdrovend proces, dat veel precisie en concentratie vraagt, daardoor ontstaan er maar een beperkt aantal prenten per jaar.
Grietje heeft een herkenbaar handschrift ontwikkeld, met een geraffineerde lijnvoering. Zij laat daarbij ook het materiaal spreken; regelmatig geeft de houtnerf aan haar prenten een levendige structuur.

Grietje

 

t/m 31 augustus 2017: Georgische kunst

Georgië heeft een rijke culturele geschiedenis. In de Taets van Amerongenzaal is
een fragment van deze geschiedenis te zien met wisselende groeps-exposities van hedendaagse
Georgische kunstenaars. Werken van Merab Gagiladze, Alexey Kvaratskheliya, Nugzar Kakhiani,
Zura Kalanda, Giorgi Kukhalashvili, David Popiashvili en Zaal Megvinetukhutsesi worden gepresenteerd.
Kunstenaars van formaat, die ook internationaal succesvol zijn. Diverse van deze kunstenaars hebben hun werk ook in o.a. de Hermitage in St. Petersburg, het Staatsmuseum voor hedendaagse kunst in Tbilisi en in 
het Lev Tolstoj museum tentoongesteld.

 

gk

 

Doorlopende tentoonstellingen

Xylotheek in de linnenkamer

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

Xylotheek (9)

 

Verwacht

16 – 24 september 2017:  Bloemkunst
Kasteel Groeneveld verandert voor een week in een grote bloemenzee. De expositie ‘BLOEMKUNST’ is met veel succes teruggekeerd naar Kasteel Groeneveld in Baarn.
Nederlandse bloemstylisten, onder wie internationale kampioenen, gevende de verschillende ruimtes een complete metamorfose. Deze topkunstenaars creëren uiteenlopende stijlkamers die samen een overweldigend geheel vormen en bezoekers een ongekende dosis inspiratie geven. Dit mag u niet missen.
Vanaf 1 augustus kunt u online kaarten reserveren met vroegboekkorting. U betaalt dan 10,- euro i.p.v. 12,50 euro, kinderen 6,- euro

Rondeel voor Grand Cafe

 

1 augustus tot 9 september: Kunst in Meervoud – Het Nederlandse landschap in beeld en geluid
een project van Merel van Engelen en Jim Teunis
Een kunstproject over de natuur van Nederland. Merel en Jim bezochten samen de twaalf provincies van Nederland en vertaalde deze ervaring naar een installatie die bestaat uit schilderkunst en electronische muziek. De kleurrijke schilderijen van Merel en de dromerige muziek van Jim functioneren als een kader waarin de kijker zijn gevoelens en gedachten over het landschap vrijelijk mag projecteren.

 

 Merel van Engelen

augustus tot en met oktober:  Monica Ray – Botanical art
Monica Ray, geboren in Nederland, woont op Long Island NY. Ray exposeert in Kasteel Groeneveld met haar botanische portretten. Als fervent tuinierster haalt ze haar inspiratie uit de tuin maar ook uit haar vele reizen over de hele wereld. In deze expositie toont Ray verfijnde schilderingen waarop juist de planten die ook op Landgoed Groeneveld terug te vinden zijn.

Monica ray

 

 

 

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420446 | F 035 5421819 | groeneveld@staatsbosbeheer.nl