Tijdelijke tentoonstellingen

FIEP FIEP HOERA! – de natuur van Fiep Westendorp
100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld met een tentoonstelling voor jong en oud. Juist het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren. Wilt u zich aanmelden voor één van de vele activiteiten rondom deze tentoonstelling? Dat kan via deze link.

fiep campagne

 

7 oktober – 30 december 2017
Saskia Boelsums  – LANDSCHAPSFOTOGRAFIE
Beeldend kunstenaar/fotograaf Saskia Boelsums fotografeert in een sterk besef van de traditie van de Hollandse meesters.
‘Als beeldend kunstenaar en fotograaf voel ik me sterk verbonden met de Hollandse traditie van landschapschilders. Van de schoonheid die ik in mijn foto’s probeer te vangen, gaat onzekerheid en dreiging uit. Ik zie de wolkenluchten dramatischer worden, het weer wordt extremer met onverwachte uitschieters. Het lijkt of de klassieke Hollandse landschappen en luchten verdreven worden door landschappen en luchten die voortkomen uit de klimaatverandering. Van dat spanningsveld ben ik me zeer bewust en dat probeer ik vast te leggen.‘

boelsums 2 boelsums 1

2 december 2017 – half maart 2018
Peter Ampt: DOOD HOUT LEEFT!
Dode bomen en afgevallen takken in het bos. Moet dat niet worden opgeruimd? Dood hout heeft zo haar eigen charme. Kijk maar eens goed als u wandelt in het bos. Op dood hout ontstaat in de loop van de tijd een eigen wereld. Paddenstoelen in alle kleuren en maten. Mossen in vele soorten. En natuurlijk korstmossen in de meest bizarre kleuren en vormen. En niet te vergeten planten die in allerlei holletjes een plaatsje vinden. Zomaar een paardenbloem in dode boom? Kennelijk heeft een pluisje een goed plekje gevonden om te kiemen. Fluitenkruid op een afgevallen dikke tak. Hoe bestaat het.
Texelaar Peter Ampt heeft al dat moois op zijn eigen manier in beeld gebracht. Neem hier alvast een voorproefje.

SONY DSC

2 – 30 december 2017
Corine van der Werf  – QUEST
Transformaties in een mensenleven en de verbinding met de natuur vormen de inspirerende rode draad in het werk van beeldend kunstenaar Corine van der Werf(1961). Zij weet met haar installaties (papier, objecten, schilderijen en foto’s) een geheel eigen sfeer te scheppen. In QUEST onderzoekt zij de schoonheid van vergankelijkheid en wedergeboorte in de natuur in en om ons heen. Lees hier meer.

Als Artist in Residence zal Van der Werf regelmatig aanwezig zijn en werken.

Corine van der Werff

 

Verwacht 

2 januari – 31 maart 2018
Fouleix Art Painters – Verwondering in de Dordogne
Een hechte groep kunstenaars komt jaalijks bijeen in het mooie plaatsje Fouleix in de Dordogne (Perigord Blanc). Een week samen inspiratie opdoen en met elkaar schilderen. De natuur in deze streek levert een eindeloze hoeveelheid onderwerpen aan. De pittoreske omgeving, aangename rust en het bourgondische leven van Frankrijk leiden tot prachtige en kleurrijke schilderijen.

Fouleix Art

2 januari – 21 maart 2018
Fotoexpositie: Fred Willems en Sander Koopman – De Gooise Zanderijen
De lieflijke heuvels in de Gooise natuur waren al jaren een lust voor de lens van fotograaf Fred Willems. Maar een lezing van Sander Koopman over de Gooise Zanderijen opende een onverwacht perspectief: vele heuvels bleken het resultaat van zandafgravingen die terug gingen tot aan de Gouden Eeuw. Met deze veranderde visie trok de fotograaf opnieuw het landschap in.

Fred Willemse

 

 

Doorlopende tentoonstellingen

Xylotheek in de linnenkamer

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

Xylotheek (9)

 

 

 

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420446 | F 035 5421819 | groeneveld@staatsbosbeheer.nl
X