Tijdelijke tentoonstellingen

FIEP FIEP HOERA! – de natuur van Fiep Westendorp
100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld met een tentoonstelling voor jong en oud. Juist het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren. Wilt u zich aanmelden voor één van de vele activiteiten rondom deze tentoonstelling? Dat kan via deze link.

fiep campagne

 

7 oktober – 30 december 2017: Saskia Boelsums  – LANDSCHAPSFOTOGRAFIE
Beeldend kunstenaar/fotograaf Saskia Boelsums fotografeert in een sterk besef van de traditie van de Hollandse meesters.
‘Als beeldend kunstenaar en fotograaf voel ik me sterk verbonden met de Hollandse traditie van landschapschilders. Van de schoonheid die ik in mijn foto’s probeer te vangen, gaat onzekerheid en dreiging uit. Ik zie de wolkenluchten dramatischer worden, het weer wordt extremer met onverwachte uitschieters. Het lijkt of de klassieke Hollandse landschappen en luchten verdreven worden door landschappen en luchten die voortkomen uit de klimaatverandering. Van dat spanningsveld ben ik me zeer bewust en dat probeer ik vast te leggen.‘

boelsums 2 boelsums 1

augustus tot november 2017:  Monica Ray – BOTANICAL ART
Monica Ray, geboren in Nederland, woont op Long Island NY. Ray exposeert in Kasteel Groeneveld met haar botanische portretten. Als fervent tuinierster haalt ze haar inspiratie uit de tuin maar ook uit haar vele reizen over de hele wereld. In deze expositie toont Ray verfijnde schilderingen waarop juist de planten die ook op Landgoed Groeneveld terug te vinden zijn.

Monica ray

 

 

Verwacht 

2 – 30 december 2017:  Corinne van der Werf  – INSTALLATIES
Corine van der Werf (1961) weet met installaties, opgebouwd uit beeld, objecten, licht en geluid een heel eigen sfeer te scheppen; een sfeer die uitnodigt tot verstilling in plaats van beweging. Zichtbare en onzichtbare transformaties in een mensenleven, en het tijdelijke versus het eeuwige zijn de rode draad in haar werk, waarbij de natuur een continue inspiratiebron is.

Corine van der Werff

2 – 30 december 2017:  Peter van Ampt: DOOD HOUT LEEFT!

Dode bomen en afgevallen takken in het bos. Moet dat niet worden opgeruimd? Dood hout heeft zo haar eigen charme. Kijk maar eens goed als u wandelt in het bos. Op dood hout ontstaat in de loop van de tijd een eigen wereld. Paddenstoelen in alle kleuren en maten. Mossen in vele soorten. En natuurlijk korstmossen in de meest bizarre kleuren en vormen. En niet te vergeten planten die in allerlei holletjes een plaatsje vinden. Zomaar een paardenbloem in dode boom? Kennelijk heeft een pluisje een goed plekje gevonden om te kiemen. Fluitenkruid op een afgevallen dikke tak. Hoe bestaat het.
Texelaar Peter Ampt heeft al dat moois op zijn eigen manier in beeld gebracht. Neem hier alvast een voorproefje.

SONY DSC

 

Doorlopende tentoonstellingen

Xylotheek in de linnenkamer

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

Xylotheek (9)

 

 

 

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420446 | F 035 5421819 | groeneveld@staatsbosbeheer.nl
X