Tijdelijke tentoonstellingen

FIEP FIEP HOERA! – de natuur van Fiep Westendorp
100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld met een tentoonstelling voor jong en oud. Juist het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren. Wilt u zich aanmelden voor één van de vele activiteiten rondom deze tentoonstelling? Dat kan via deze link.

fiep campagne

 

2 januari – 31 maart 2018
Fouleix Art Painters – Verwondering in de Dordogne
Een hechte groep kunstenaars komt jaalijks bijeen in het mooie plaatsje Fouleix in de Dordogne (Perigord Blanc). Een week samen inspiratie opdoen en met elkaar schilderen. De natuur in deze streek levert een eindeloze hoeveelheid onderwerpen aan. De pittoreske omgeving, aangename rust en het bourgondische leven van Frankrijk leiden tot prachtige en kleurrijke schilderijen.

Fouleix Art

tot en met 18 maart 2018
Fotoexpositie: Fred Willems en Sander Koopman – De Gooise Zanderijen
De lieflijke heuvels in de Gooise natuur waren al jaren een lust voor de lens van fotograaf Fred Willems. Maar een lezing van Sander Koopman over de Gooise Zanderijen opende een onverwacht perspectief: vele heuvels bleken het resultaat van zandafgravingen die terug gingen tot aan de Gouden Eeuw. Met deze veranderde visie trok de fotograaf opnieuw het landschap in.

Fred Willemse

tot 25 februari 2018
Peter Ampt: DOOD HOUT LEEFT!
Dode bomen en afgevallen takken in het bos. Moet dat niet worden opgeruimd? Dood hout heeft zo haar eigen charme. Kijk maar eens goed als u wandelt in het bos. Op dood hout ontstaat in de loop van de tijd een eigen wereld. Paddenstoelen in alle kleuren en maten. Mossen in vele soorten. En natuurlijk korstmossen in de meest bizarre kleuren en vormen. En niet te vergeten planten die in allerlei holletjes een plaatsje vinden. Zomaar een paardenbloem in dode boom? Kennelijk heeft een pluisje een goed plekje gevonden om te kiemen. Fluitenkruid op een afgevallen dikke tak. Hoe bestaat het.
Texelaar Peter Ampt heeft al dat moois op zijn eigen manier in beeld gebracht. Neem hier alvast een voorproefje.

SONY DSC

 

Verwacht 

6 april 2018 t/m 1 juli 2018
Elganan Jelsma – Oase van vrijheid

Elganan

7 april 2018 t/m 24 juni 2018
Figuratief werk van schilder Paul Ovink

Paul Orvink 

14 april t/m 26 juni 2018
Tentoonstelling van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders

Zeeschilders

Edith Madou

 

 

Doorlopende tentoonstellingen

Xylotheek in de linnenkamer

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

Xylotheek (9)

 

 

 

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420446 | F 035 5421819 | groeneveld@staatsbosbeheer.nl
X