Engels landschapspark

Staatsbosbeheer beheert ook het meer dan 130 hectare grote landgoed Groeneveld.

Historie
Eigenaren in de 17e en 18e eeuw maakten graag een groots gebaar in de lengterichting van hun landgoed. De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse Stijl. Kenmerkend zijn de geometrische vormen.
Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Dat is te zien aan de waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. De rode beuken markeren belangrijke elementen en overgangen in het park.
Tussen 1976 tot 1981 is het park ingrijpend gerestaureerd. Landschaparchitect Michael van Gessel heeft de essenties van de Franse en de Engelse stijl in elkaar geschoven.

Moestuin en ijskelder
De moestuin is een heerlijk rustpunt op het landgoed. De tuin bestaat uit een bloementuin, boomgaard, kruidentuin en moestuin. Rondom de moestuin staat een beukenhaag, met op het zuiden een slangenmuur.
De ijskelder dateert uit de 19e eeuw. Hiermee koelde men in de zomer fruit, groente, vlees en wijn. Tegenwoordig is de kelder bewoond door de grootoor-vleermuis.

Marcel van Ool (Staatsbosbeheer) heeft een mooie blog geschreven over moestuinieren op onder andere landgoed Groeneveld.

Park Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420446 | F 035 5421819 | groeneveld@staatsbosbeheer.nl
X