Stichting Groeneveld

De Stichting Groeneveld wil huidige en toekomstige generaties bewust maken van de betekenis van natuur en landschap en de ontwikkeling van recreatie en cultuur in de groene ruimte. Bovendien wil de Stichting het debat bevorderen over de verschillende vormen van gebruik van het landelijk gebied.

Sinds 2000 reikt de Stichting Groeneveld de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. De Groeneveldprijs ging naar: Geert Mak, Koos van Zomeren, het echtpaar Harrison, Matthijs Schouten, Jared Diamond, Willem Overmars, Frans van der Hoff , Benny Jolink, Louise Fresco, Auke van der Woud, Willem van Toorn, John Berger, Tracy Metz, de Groene redactie van dagblad Trouw, Wouter Helmer en Digna Sinke.

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door Stichting Kasteel Groenveld.  Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

 

Groeneveldprijs 2016

Filmmaakster Digna Sinke ontving begin november de Groeneveldprijs.

Het juryrapport roemt Digna Sinke voor de wijze waarop zij in haar totale oeuvre van 25 films, dat inmiddels een periode 45  jaar omvat, aandacht geeft aan de betekenis van natuur en landschap. Niet alleen in haar documentaires die de  ontwikkeling van natuur en landschap als onderwerp hebben, zoals de documentaires over de transformatie van landbouw naar natuur op het eiland Tiengemeten  en haar recente film ‘Onder de oppervlakte’ over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland, maar ook in haar overige films speelt de omgeving, het landschap een bijzondere rol.

Bestuur Stichting Groeneveld

Dhr. W.T. van Gelder

Dhr. J.H. Kuper (penningmeester)

Mw. L. ten Houten (secretaris)

Dhr. H.J. Achterhuis

Dhr H.K.M. Lugtmeijer

Dhr. G.J. Borger

Dhr. R. Mooren

Dhr. M.G.C. Schouten

Dhr. D. Sijmons

 

Vrienden van

Als Vriend van de Stichting Groeneveld steunt u de activiteiten van het Kasteel.

 

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420446 | F 035 5421819 | groeneveld@staatsbosbeheer.nl
X