Kasteel Groeneveld is voor zakelijke bijeenkomsten dagelijks beschikbaar van 9 tot 24 uur, ook in het weekend.
Publiek is dinsdag tot en met zondag welkom tussen 11 en 17 uur.

Kasteel en Landgoed

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken.

KG landschap
2Huis-Groeneveld-ten-tijde-van-Joop-Colson-1024x726-square

Kasteel

Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen die bestemd waren als zomerhuis voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers.Groeneveld is vermoedelijk gebouwd op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.

2Colson

Bewoners

Tot 1940 was Kasteel Groeneveld particulier bezit. Huis en landgoed zijn vaak van eigenaar veranderd. Sommige eigenaren voerden ingrijpende veranderingen aan het huis of aan de tuin door.In de na-oorlogse periode was Kasteel Groeneveld een vrijplaats voor Amsterdamse schrijvers en kunstenaars. Tijdens de laatste verbouwing (2012) is de oorspronkelijke keuken in het souterrain in ere hersteld.

KG interieur

Interieur

De rijke geschiedenis komt tot leven op de bel-etage door onder andere de originele behangselschilderingen en het prachtig stucwerk van Van Logteren uit de 18e eeuw.

KG landschap

Landgoed

Eigenaren in de 17e en 18e eeuw maakten graag een groots gebaar in de lengterichting van hun landgoed. De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse Stijl met geometrische vormen.
Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Dat is te zien aan de waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. Tussen 1976 tot 1981 is het park ingrijpend gerestaureerd. Landschaparchitect Michael van Gessel heeft de essenties van de Franse en de Engelse stijl in elkaar geschoven.

2W-KG-ijskelder1-1980x1220-square

IJskelder

De ijskelder dateert uit de 19e eeuw. Hier werd in de zomer fruit, groente, vlees en wijn gekoeld. Tegenwoordig woont de grootoor-vleermuis in de kelder. In de ijskelder werd het ijs uit de waterpartijen in blokken bewaard. Dat bleef wel tot 2 jaar goed. Het ijs werd gebruikt om vlees en vis koel te houden in de keuken. Ook de dokter mocht het ijs gebruikten. Mensen die ontstekingen hadden, konden met een recept ijs halen bij de beheerder van het kasteel. Hier werd de ontsteking mee gekoeld. De dokter zelf gebruikte het ijs bij amputaties die hij moest uitvoeren. Door de stomp te koelen, bloedde de wond minder heftig.