Oase van vrijheid

0 reacties

Het is van alle tijden dat beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en vrij-denkers zich voor een bepaalde tijd terug trekken uit de bewoonde wereld. Kasteel Groeneveld leent zich daar goed voor.
De Hilversumse kunstenaars Elganan Jelsma en Rob Schultheiss zijn de komende maanden met hun werk aanwezig op Groeneveld. Zij zullen er niet zoals vele voorgangers overnachten, maar hun aanwezigheid blijft niet onopgemerkt.

Al in de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw, organiseerden de hoofdbewoners Joop en Ali Colson tentoonstellingen en bijeenkomsten in Kasteel Groeneveld. “Joop was een soort menselijke storm, een vloed waarin zich altijd wel drenkelingen bevonden die op het strand voor Ali’s voeten werden neergesmeten, omdat de storm wist dat de luwte zich om ze zou bekommeren. Ali was de liefde en de zorgzaamheid, Joop was de gekte, de opwelling, de fantast”, aldus Cees Nooteboom.

Volgens tekenaar Opland was Groeneveld een kuuroord, een onderkomen, een rustplaats, een genade-oord. Wim Crouwel zei: “Het was heerlijk om er naartoe te gaan, een oase van vrijheid”. Hij vond alle mensen op Groeneveld verschrikkelijk eigenwijs en gaf aan dat niemand zich door een ander liet beïnvloeden. Mensen van totaal verschillende pluimage. Veel bekende namen zijn op Groeneveld actief geweest en verbleven er voor korte of langere tijd: Liesbeth List, Cees Nooteboom, Jan Vrijman, Karel Appel, Hans van Maanen, Ramses Shaffy, Focus, enzovoort.

Met een ‘Oase van vrijheid’ sluiten de kunstenaars Elganan Jelsma en Rob Schultheiss bij het rijtje aan. Zij hebben bewoners van Groeneveld geportretteerd en onderzochten waar voor hen zelf dat vrijheidsgevoel in zit. Zijn het de grote wereldleiders die een voorbeeld geven van vrijheid van de geest? Of kun je vrijheid beleven in de overweldigende kracht van de natuur. Loop door de Taets van Amerongenzaal, bekijk de diverse kunstwerken en ervaar waar jouw vrijheid ligt.

Elganan Jelsma en Rob Schultheiss

10 april – 1 juli 2018

Elganan4 Elganan6

Taets van Amerongenzaal

10 april tot 1 juli 2018