De elementen – in foto’s en poëzie

0 reacties

Onder de titel ‘De elementen’ toont René Bakker foto’s die direct of indirect verband houden met de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur.  Ze gaan vergezeld van dichtregels uit werk van Hans Tentije, Frans Budé, Willem van Toorn en Mark Boog, de vier dichters met wie Bakker op dit thema vier bijzondere kunstenaarsboeken maakte, uitgegeven door de Atalanta Pers te Baarn. De expositie “De elementen in foto’s en poëzie” toont niet alleen deze boeken, maar ook een aantal losse pagina’s daaruit en een selectie uit de vele foto’s die voor dit project gemaakt zijn.

t/m 26 maart 2017 De Elementen – poëzie en fotografie
In de tentoonstelling ‘De elementen’ toont René Bakker foto’s, die direct of indirect verband houden met de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. Bakker maakte op dit thema in samenwerking met de dichters Hans Tentije, Frans Budé, Willem van Toorn en Mark Boog vier kunstenaarsboeken, uitgegeven door de Atalanta Pers te Baarn.

De tentoonstelling opent 23 oktober en is te zien tot en met 26 maart 2017

De elementen – in foto’s en poëzie

Al meer dan 35 jaar brengt René Bakker gedreven door de liefde voor poëzie, beeldende kunst en vormgeving, bijzondere boeken uit. In eigen atelier vormgegeven en gedrukt en door zijn vrouw met de hand gebonden. De komende maanden is in Kasteel Groeneveld aandacht voor een specifiek thema uit een deel van al deze bijzondere uitgaven.

23 oktober opent de tentoonstelling ‘De elementen’. Hierin toont René Bakker vier bijzondere boeken die hij in samenwerking met de dichters Hans Tentije, Frans Budé, Willem ven Toorn en Mark Boog maakte en uitgaf. Ook zijn er foto’s te zien die direct of indirect verband houden met de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 maart 2017.

In de vier boekuitgaven gaan beeldend kunstenaar en dichter telkens op zoek naar de betekenis die het betreffende element voor hen heeft. In elk boek omsluit een groot aantal beelden, fotografische en typografische, een reeks van ongeveer vijftien gedichten. De beelden en de poëzie vergezellen elkaar, zonder elkaar te willen illustreren of  beschrijven.

In 2009 verscheen in samenwerking met de dichter Hans Tentije de uitgave de zee, de zee in 2012 gevolgd door over land, gemaakt met Frans Budé. Het derde deel, samen met Willem van Toorn, verscheen in 2014: van de lucht.  Het laatste deel in de reeks komt uit in oktober 2016. Het draagt de titel vuur en bevat een reeks gedichten van Mark Boog.

In de expositie ‘De elementen’ in foto’s en poëzie worden naast de boeken ook losse pagina’s en andere boeken op dit thema getoond, evenals een aantal foto’s uit de vele die voor dit project gemaakt zijn. De foto’s zijn te koop.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft René Bakker in samenwerking met de vier dichters een kleine bundel gemaakt met de titel “De elementen”.  Deze bevat vijf fotoschilderingen en vier gedichten en is in de winkel van Kasteel Groeneveld te koop.

Te zien tot maart 2017.